Slik gjør du
- 35 gram kaffe
- Nykokt vann
- Vekt
- Chemex filter
- Nymalt kaffe med malingsgrad kokmalt
Visste du at?
Chemexen ble funnet opp i 1941 av kjemikeren Peter J. Schlumbohm og at den står utstilt på Moma i New York?
Steg 1
Plasser filteret med den tykke siden (dobbelt papir) mot helletuten på Chemexen.
Steg 2
Skyll filteret med varmt vann. I tillegg til å skylle ut papirsmaken fra filteret vil du her også forvarme bryggeren.
Steg 3
Hell ut vannet fra Chemexen og fordel kaffen jevnt i filteret. For den beste smaksopplevelsen bør du alltid bruke friskt vann, fersk kaffe og rent utstyr.
Steg 4
Fra du begynner å helle på vann bør hele bryggeprosessen ta mellom 4 og 6 minutter. Du begynner med å helle på cirka 20-25% av den totale vannmengden. Hell forsiktig rundt og sørg for å fukte all gruten, unngå å helle helt ytterst i kanten. Du vil se at det bobler ("blomstring/bloom") og at kaffen hever seg.
Vent til mesteparten av vannet har sunket gjennom kaffen før du fortsetter hellingen i neste steg. Dette tar cirka 15-30 sekunder (ikke vent så lenge at det danner seg en grop i midten).
Steg 5
Hell vannet sakte i sirkler og prøv å fukte all gruten like jevnt. Du vil typisk heve kaffegruten noen centimeter. Hold vannstanden så jevn som mulig og ta pauser når det trengs. Unngå å helle helt ytterst i kanten.
Steg 6
Server og nyt!